Noticia

23-02-2012  Alimentació i begudes. El tamany importa.

La indústria de l’alimentació i begudes (A&B) necessita afrontar un procés que afavorisca una major integració empresarial amb l’objectiu de potenciar la seua competitivitat. Esta és una de les principals conclusions que es desprenen de l’estudi “Competitivitat i grandària en la indústria d’alimentació i begudes”, que acaba de ser presentat per la Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB) i la Fundació Cajamar.

L’informe se centra en tres claus - innovació tecnològica, internacionalització i finançament- per a posar de en relleu la importància de la dimensió en les empreses del sector agroalimentari. Quelcom en el que coincidix el director general de FIAB, Horacio González Alemany, que, a la llum dels resultats, va destacar que “és necessari aplicar polítiques d’integració empresarial per a ser més competitius” i va afirmar que, des del punt de vista de la competitivitat, “les pimes espanyoles del sector estan per damunt de la mitjana de la Unió Europea, la qual cosa corrobora el paper d’esta indústria com un dels reductes de l’economia espanyola”.

La indústria alimentària es presenta com un dels motors de l’economia espanyola, si tenim en compte les seues xifres: una facturació de 80.700 milions d’euros prevista per al tancament de l’exercici 2001; 444.000 empleats; 7,6% d’aportació al PIB nacional i una balança comercial positiva de 1.088 milions d’euros entre gener i novembre del 2011 ( ICEX.). No obstant això, es tracta d’un sector molt atomitzat. Amb més de 30.000 empreses, un 96% d’elles pimes i la falta de dimensió del qual limita el seu creixement i competitivitat.

A més, en els últims 15 anys, s’ha produït una progressiva reducció del nombre d’empreses, la qual cosa s’ha traduït en una millora de la seua dimensió. Per regions, Andalusia és la comunitat autònoma on la indústria agroalimentària té una major presència (20,4%), seguida per Catalunya (11,7%) i Castella i Lleó (10,4%). Per la seua banda, la indústria de begudes es concentra Catalunya (12,9%), El País Basc (11,9%) i de Castella i Lleó (10,7%).
Respecte a la innovació tecnològica, FIAB considera que és un dels principals motors per a aconseguir avantatges competitius duradors. En este sentit, les empreses de major dimensió tenen major probabilitat de realitzar activitats innovadores, 73,7% enfront de, 24,3% de les pimes.

La internacionalització és una altra de les característiques del sector. Els resultats de la balança comercial indiquen que la producció nacional té un paper destacat fora de les nostres fronteres. L’estudi posa en relleu que “el trinomi alimentació-gastronomia-turisme és una fórmula que genera sinergies de valor”.

Així ho entén també González Alemany, al demostrar que, des de 2005, el percentatge d’exportacions sobre la facturació ha passat del 18% al 24%. Quant al finançament, segons la seua opinió “la indústria alimentària és un valor segur per a la banca, encara que també patix els problemes generals d’accés al finançament igual que el conjunt de l’economia”.

L’informe destaca que les empreses més gran gaudixen d’avantatges a l’hora d’accedir al finançament, ja que poden fer-ho a uns costos més baixos i tenen a més al seu abast un major palmito d’alternatives financeres.

Font: DA Retail
 

Volver