Noticia

11-04-2012  CiU demana al Govern que permeta als ajuntaments aprovar recàrrecs fiscals per a recolzar al comerç

Convergència i Va unir (CiU) ha registrat una proposició no de llei per al seu debat en la Comissió d’Hisenda del Congrés en què demana al Govern que permeta a les hisendes locals aprovar recàrrecs finalistes sobre impostos municipals ja existents amb els que recolzar al comerç de proximitat.

Segons la iniciativa que arreplega Europa Press, els nacionalistes catalans volen que l’Executiu incorpore, en la pròxima modificació de Llei Reguladora d’Hisendes locals, "instruments per a facilitar la col·laboració publicoprivada per a finançar la gestió i promoció de les seues àrees comercials urbanes".

CiU precisa que açò es podria aconseguir atorgant a les corporacions locals "la possibilitat d’establir recàrrecs finalistes sobre determinats impostos locals, aplicables als establiments situats en les zones comercials clarament determinades i qualificables com a Centres Comercials Oberts (CCA) o Centres Urbans Comercials (CUCs), la recaptació de les quals seria destinada íntegrament a les entitats o associacions comercials responsables de la gestió i promoció dels centres".

NOU MODEL COMERCIAL URBÀ.
I és que, segons assenyala el Grup Català, les àrees urbanes generen la concentració de zones comercials que "dinamitzen i aporten vitalitat a les ciutats" i a les seues economies, creant "riquesa i ocupació" en molts barris de les urbs espanyoles.

Este fenomen ha donat lloc a "eixos o zones comercials amb elevada densitat d’establiments que, sovint, convenientment organitzades, han afrontat de manera comuna problemes tan importants i diversos com els de la seua accessibilitat, seguretat, neteja, funcionalitat, promoció econòmica, competitivitat, etcètera" i que configuren "un model comercial de proximitat socialment molt valorat".

Així, segons dades de CiU, actualment existixen a Espanya entre 250 i 350 Centres Urbans Comercials (CUC) amb una mitjana d’entre 200 i 300 associats per centre. A estos cal sumar la multitud de Centres Comercials Oberts (CCA) que agrupen davall una mateixa imatge i gerència a empreses de distinta grandària i a especialistes, generalistes.

PROBLEMES DE FINANÇAMENT.
"La dinàmica de funcionament d’estes figures es basa en la coresponsabilitat, la col·laboració dels agents públics i privats i la gestió comuna i professionalitzada. I la seua font de finançament ve determinada per les quotes voluntàries dels empresaris associats, per l’obtenció d’ajudes i subvencions públiques i per l’obtenció d’ingressos per prestació de servicis", recorda CiU.

No obstant això, actualment este model està "en perill" degut, d’una banda, que una part dels comerciants "opten per no contribuir econòmicament amb els gastos associatius, si bé es beneficien de les accions de comunicació, promoció i millora de l’entorn gestionats i finançats amb les contribucions de la resta d’associats" i, d’altra banda, a la reducció d’ajudes públiques i subvencions de l’administració local a les dites associacions d’acord amb els criteris d’austeritat.

Per això, els nacionalistes catalans aposten per "vies més eficaces de col·laboració publicoprivada per a la promoció de les zones comercials urbanes" i, per això, reclamen "instruments de col·laboració de les hisendes locals amb el teixit empresarial de les àrees comercials per a la promoció de les mateixes".

Font: Europapress

Volver