Noticia

13-04-2012  El autèntic tío la Vara està en Moncada: de xarcuter jubilat a artesà

El televisiu José Mota té a Moncada al verdader ‘tio la Vara’, personatge que ha popularitzat en El Programa de José Mota en L’1 de TVE. Antonio Rubio, jubilat d’este municipi de l’Horta Nord, ha trobat en la confecció de bastons el seu major entreteniment des que es va jubilar fa 10 anys. Des de fa 6 va començar a crear fins a 20 i 30 bastons diàriament, de tots els materials i amb empunyadures de mil i una formes. Encara que no és l’única cosa que té en comú amb l’actor qui, com Antonio, és manxec de pobles distants a 15 quilòmetres, Montiel i La Pobla del príncep.

‘‘És un entreteniment que em fa estar actiu després de jubilar-me i després d’estar treballant tota la vida’’, explica al Periòdic d’Ací. Antonio Rubio, qui confia al menys a arribar fins als 3.000 ‘gaiatos’ abans de ‘‘acabar els dies de la meua vida’’.
Arribe o no al Llibre Guinnes dels Rècords, a este jubilat de Moncada li faria il·lusió que alguna televisió realitzara un reportatge sobre esta curiosa afició, que és molt comentada entre veïns i amics.

El procés d’elaboració és senzill però laboriós, des que Antonio ix a buscar branques d’arbres i arbustos de camps on s’estan podant i ‘‘sempre amb el màxim respecte al medi ambient’’.

Procés d’elaboració
Materials molt diversos, com ‘‘de canya de bambú, alzina, acibuche, peruétano, junc merí, argilaga o savina’’, per posar només diversos exemples. Molts d’ells, torçuts i de formes sinuoses, que necessiten passar per un forn a altes temperatures per a ser adreçats després de dos i tres mesos lligats a uns angles metàl·lics rectes. El resultat és espectacular.

Després de ben escatats, Rubio es posa mà a l’obra amb les empunyadures, de totes les formes imaginables, des de les típiques arredonides, a altres més anguloses o amb forma d’animal i entre estos, el gos és el preferit. No en va, este xarcuter de professió i amant de la caça, ha comptat al llarg de la seua vida amb desenes de cans com a animals de companyia.

‘‘Li faig un forat en l’empunyadura i es fica el pal, ajudant-me d’una llima. Després s’encola i es repassa fins a unir les arestes i quedar parell. Finalment, s’envernissa tot el bastó, per a protegir-los de les inclemències metereològiques i dels insectes. Així queda llest per a ser utilitzat per a passejos i caminades’’, explica.

Així passa el temps este veí de Moncada, qui defén la importància de trobar un hobby després de jubilar-se. ‘‘És una manera d’entretindre’ns aquells que ens hem passat tota la vida treballant’’. Si és el cas, xarcuter de professió, ha recorregut mitjana Espanya junt amb son pare abans de recalar a Moncada, des d’on ha portat els millors productes per mercats ambulants de mitja València. Antonio, el xarcuter. I ara, el tio la Vara.

 

Font: El Diari D´Ací

Volver