Noticia

23-10-2012  Marc Legal per la cadena alimentaria. Vedat a les marques blanques?

La polèmica està en els mitjans. En els cercles empresarials i en els rogles financers. El sector d'alimentació ha enfrontat el cap de setmana amb la presentació en el Consell de ministres del divendres 19 d'octubre de l'Avantprojecte de Llei de Millora de la Cadena Alimentària que, entre altres articulats, proposa “reduir el desequilibri en les relacions comercials entre els diferents operadors de la cadena de valor” Vedat a les Marques Blanques ?

El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient va presentar este divendres en el Consell de ministres l'avantprojecte de llei de mesures per a millorar el funcionament de la cadena alimentària.

El nou marc legal proposa, entre altres mesures, que les grans cadenes formalitzen per escrit els contractes amb els seus proveïdors especificant “les seues relacions comercials”

El contracte haurà de regular la informació que les parts es manegen en les seues negociacions Segons l'avantprojecte “no es podrà exigir a un altre operador informació sobre els seus productes més enllà de la que resulte justificada en el context de la seua relació comercial”.

POSICIÓ DE LA FIAB

Poques hores després, la Federació d'Indústries d'Alimentació i Begudes, Fiava, ha fet públic un comunicat en el que “acull de forma positiva l'avantprojecte de llei” i “considera que esta nova llei -orientada a millorar les relacions entre els diferents agents de la cadena alimentària- permetrà crear valor i seguretat jurídica en el sector, alhora que beneficiarà el consumidor”

Confiem, diu la nota de Fiab, que “segons ha indicat el ministre d'Agricultura, Alimentació i Medioambiente, que es produïsca una ràpida tramitació parlamentària, i que les mesures que arreplegue el text final siguen eficaços i garantisquen una correcta relació entre les anelles de la cadena. Per a això FIAB recolza la iniciativa del govern per a l'establiment d'un sistema d'infraccions i sancions contra possibles pràctiques deslleials, abusives o anticompetitives. Per a la indústria alimentària, el text final de la llei ha de garantir la confidencialitat dels denunciants, de tal manera que les organitzacions del sector puguen advertir d'infraccions en nom dels seus representats per a evitar potencials represàlies”

Per a Horacio González Alemany, director general de FIAB “urgix la necessitat comptar amb un marc transparent, del que segons el nostre parer la cadena alimentària manca actualment, i al mateix temps la posada en marxa d'un sistema eficaç per a dirimir qualsevol conflicte, semblant al model britànic, amb una Administració que tinga capacitat d'acció".

El comunicat subratlla també l'origen europeu en què s'inspira la llei “el reconeixement per part de les institucions europees d'una realitat de pràctiques abusives i anticompetitives que actualment distorsionen el funcionament eficient de la cadena alimentària i no sols posen en perill la seua sostenibilitat econòmica, sinó que són perjudicials tant com per als operadors com per al consumidor”

Afig el Ministeri que l'Avantprojecte s'ha treballat també “sobre la base d'un informe que va realitzar la Comissió Nacional de la Competència (CNC) fa un any sobre les relacions entre fabricants i distribuïdors alimentaris, en el que ja s'advertia sobre determinades pràctiques abusives i anticompetitives.

Entre les pràctiques a reconduir, la CNC citava els riscos dels pagaments comercials determinats "unilateralment" per distribuïdors, la retroactivitat de les condicions comercials pactades i, la no fixació per escrit de les condicions contractuals que regixen la relació comercial i el tractament de la informació sensible”

“Des de FIAB –Conclou el Comunicat - sempre hem advocat per construir una verdadera cadena de valor i unes relacions sostenibles i pro competitives entre els seus integrants, promovent així un model agroalimentari eficient i transparent, construint un sistema econòmic líder, i albergant una producció variada, de qualitat i apreciada pels consumidors. És important que tinguem un marc equilibrat, lògic i just sobretot en un moment en què el mercat nacional passa per un moment difícil”, afig González Alemany.

“Compartim la valoració del ministre Arias Cañete sobre el paper pioner d'Espanya, al prendre la davantera a Brussel·les en l'ordenació de les relacions comercials en la cadena amb esta iniciativa. A més creiem que obri la via a l'anunci de la Comissió d'un nou marc a nivell europeu”.
 

Volver