Noticia

11-04-2012  Tuiters activistes acudeixen a salvar botigues locals en les seues compres

Si vosté té un xicotet negoci, un bon dia podria trobar-se amb una inesperada allau de consumidors. Però no s’estranye. El més probable és que el seu bar, llibreria o fruiteria haja sigut objecte del que als Estats Units denominen "cash mob" (literalment, una multitud amb diners en efectiu).

Es tracta d’un dels últims fenòmens en les xarxes socials i els seus promotors tenen per fi ajudar al comerç tradicional. També recomanen, per a evitar malentesos i altercats, avisar amb antelació a l’amo del negoci i aconseguir el seu consentiment.

Un dels primers beneficiats, a mitjan novembre, va ser David Ferrante, un llibrer de Cleveland (nord-est d’EE.UU.). "Jo creia que no funcionaria", li diu a BBC món en conversació telefònica."Però vaig acceptar perquè era una època de poca activitat i vaig pensar que no m’anava a fer cap dany".

Ferrante està ara molt agraït. "L’esdeveniment va atraure a unes 40 o 50 persones i molts d’ells no coneixien la meua llibreria però ara s’han convertit en clients habituals", explica.
 

Tres regles
Andrew Samtoy diu que ha vist plorar d’alegria a alguns dels comerciants que van rebre un "cash mob".
En qüestió de mesos s’han organitzat desenes de "cash mobs" per quasi tot EE.UU. I la idea s’ha estés a uns quants països europeus.


Andrew Samtoy, un advocat de 32 anys de Cleveland, és un dels principals impulsors dels "cash mobs". Ha creat un blog en el que suggerix diverses regles, però destaca tres com les més importants: que els participants gasten almenys US$20, que facen tres nous amics i que se’l passen bé.

Sobre la regla dels tres amics, Samtoy explica a BBC món que els "cash mobs" han de servir també per a fomentar les relacions cara a cara. En el seu blog Cash Mobs, els internautes poden trobar un llistat geogràfic dels grups que organitzen "cash mobs".

Segons Samtoy, en els últims dies ha rebut correus de persones interessades a crear estos grups a Espanya, Argentina o Xile. En el blog Samtoy explica que se li va ocórrer la idea d’organitzar un "cash mob" al seu retorn de Regne Unit l’estiu passat, quan va presenciar els estralls causats pels saquejos a comerços.

Les autoritats van responsabilitzar del dany a les xarxes socials i ell va pensar que Facebook i Twitter podrien ser usats de forma molt més constructiva.


Els perills dels rumors falsos en les xarxes socials
El primer va ser en agostealguns mitjans de comunicació van atribuir a Samtoy la paternitat del fenomen "cash mobs", però ell mateix ha reconegut que més tard va tindre notícia que el primer "cash mob" va tindre lloc en Buffalo, Nova York, a l’agost, organitzat per un altre clic bloguero, Chris Smith.

Ambdós bloqueros van usar el nom "cash mobs", que és semblant a "flaix mob" (multitud instantània), una moda també impulsada per les xarxes socials, que consistix en una actuació espontània i inesperada en un lloc públic, normalment amb un fi lúdic, com per exemple una batalla de coixins.


"Molts d’ells estan lluitant per a eixir avant enfront de la competència de les grans superfícies", diu este jove advocat, que afig que la seua simpatia pels xicotets negocis li ve de família perquè son pare tenia una consulta mèdica que va acabar sent absorbida per una gran empresa de salut.

Samtoy no s’atrevix a predir quin és el futur que li espera al fenomen i precisa que en un principi ni tan sols va imaginar que acabaria convertint-se en un moviment amb una certa organització.

El futur dirà si els "cash mobs" acaben en una moda passatgera o es consoliden com una de les millors armes per a defendre els xicotets comerciants.

Font: BBC món
 

Volver