Noticia

04-09-2017  Hisenda augmenta les sancions per venda irregular de tabac un 30 %

El contraban de tabac va unit a la proliferació de punts de venda il·legals, on s'afavorix l'accés dels menors a este producte que, a més, no està sotmés als controls de consum obligatoris. Les botigues detallistes de venda al públic en què està prohibida la venda de tabac acumulen la majoria de denúncies, seguides dels bars que no utilitzen les màquines expenedores destinades al comerç legal i de les vivendes particulars que, a manera d'estancs clandestins, realitzen esta activitat. I és que vendre tabac en un establiment diferent d'un estanc no és tan senzill com instal·lar una màquina expenedora i ja. Per a vendre tabac l'autorització és obligada i ha de ser renovada cada tres anys, a més d'acreditar la procedència lícita del producte i una factura o tiquet que acredite la seua venda. La normativa és la mateixa per a bars, restaurants, discoteques, sales de festa, hotels, quioscos... I no complir-la implica sancions que oscil·len entre els 600 i els 3.000 euros.

El Comissionat per al Mercat de Tabacs assegura que només en 2016 el Ministeri d'Hisenda va sancionar a 368 establiments per incomplir la normativa que regix la venda de tabac, un 30 % més que l'any anterior, on es van registrar 284 multes pel mateix motiu. La valenciana és, a més, la tercera autonomia amb més expedients oberts per la venda il·legal de tabac amb 156 expedients oberts a Alacant, 68 en Castelló i 144 en València.

Un terç de les sancions interposades en 2016 responen a la falta del permís de venda (124) de les que 51 es van interposar en la província d'Alacant, 23 en Castelló i 50 en València. No tindre autorització comporta sancions de fins a 3.000 euros. Un altre dels principals motius de les sancions residix en la falta de vendís, és a dir, les factures que reben els establiments amb la compra de tabac. La llei obliga a guardar els vendís de tot un any. En 2016 els inspectors van sancionar a 110 establiments (38 a Alacant, 18 en Castelló i 53 en València) amb multes de 601 euros. Eixa mateixa quantia també s'aplica per a aquells locals que no tenen clau de la màquina expenedora. Els expedients per no tindre clau van sumar 43 l'any passat.
Fins en els estancs

La resta d'expedients sancionadors responen a un altre tipus d'infraccions com la venda de tabac a preus diferents dels estipulats, la falta de taula de preus oficials, acumular paquets en llocs que no siguen la pròpia màquina o no tindre el dispositiu d'activació per a evitar l'accés dels menors a la venda de cigarrets.

Les sancions dels inspectors arriben, inclús, fins als estancs, l'obertura de les quals està estipulada per llei a través de concessions. Per això, el volum d'infraccions és molt menor ja que només va haver-hi 18 l'any passat (6 per subministrament irregular, 8 per excedir l'àmbit de la concessió i 4 per no emetre vendís.

Font: Llevant EMV

Tornar