Noticia

25-10-2016  Informe de la distribució comercial de la CV en 2015

En 2015 la Comunitat Valenciana comptava amb 64.054 locals comercials detallistes, 3.675 locals menys que en 2010, segons dades de l'informe “informe Anual de la Distribució Comercial Detallista de la Comunitat Valenciana, any 2015”, realitzat per l'Oficina Comerç i Territori – PATECO.

A pesar d'esta disminució en el nombre de locals, i a la vista dels resultats de la comptabilitat Regional de l'INE, s'arriba a la conclusió que l'activitat comercial (comerç a l'engròs, comerç al detall i reparació), junt amb el transport i emmagatzemament i l'hostaleria en la Comunitat Valenciana ha millorat la seua aportació a la riquesa regional entre l'any 2010 i 2015, passant del 23,6% (Valor Afegit Brut a preus de mercat) al 25,3%; a nivell nacional esta aportació és del 22,5% (2010)  i 24,5% (2015).

El sector comercial valencià amb 359.780 afiliacions va representar el 21,3% del total d'afiliacions en l'economia valenciana. El número d'afiliats en el comerç detallista es va situar en 199.399, representant l'11,8% del total d'afiliats a l'economia.

L'any 2015 l'ocupació assalariada en el comerç detallista valencià va experimentar un avanç del 4,3% en tant que l'ocupació autònoma iniciava una fase d'estancament, amb una reducció del 0,2%. Estes xifres mostren un canvi de tendència en el mercat laboral en el comerç detallista ja que durant el període 2009-2014 va actuar com a sector refugi, contribuint a l'autoocupació i des de finals de 2014, a mesura que l'economia va iniciar una etapa de recuperació, l'ocupació assalariada ha protagonitzat la creació d'ocupació.

L'estimació del volum de negoci del comerç detallista valencià en 2015 és de 22.249 milions d'euros. S'estima que la facturació del comerç detallista valenciana s'ha incrementat en 2015 un 5% respecte a l'any anterior. Este increment de les vendes ha sigut superior que a Espanya (3,6%).

Quant al pes del comerç al detall, les empreses detallistes representen un 15,2% del total d'empreses valencianes, amb un total de 51.676 (un 7,2% menys que en 2010). El 53,7% de les empreses comercials detallistes no compten amb assalariats i un 42,9% de les empreses compten amb menys de 6 assalariats.

El gasto total en béns comercialitzats en el comerç detallista va ascendir a 15.716 milions d'euros, la qual cosa va suposar el 31,5% del gasto total en béns i servicis. Des de l'any 2007, els valencians han destinat un 16,5% menys de gasto a l'adquisició de productes comercialitzats en el comerç detallista.

A més del gasto dels residents valencians, la Comunitat Valenciana va rebre en 2015 més de 22,9 milions de turistes que van realitzar més de 163 milions de pernoctacions. El gasto que estos turistes realitzen en el comerç detallista valencià s'ha estimat en 912 milions d'euros.

Les 339.533 empreses ubicades en la Comunitat Valenciana en 2015 van realitzar un gasto estimat en el comerç detallista valencià de 1.268 milions d'euros. La gran majoria d'este gasto procedix de les empreses de restauració i hostaleria vinculades amb el turisme.

Perspectives de futur i reptes per a l'activitat comercial.

En els pròxims anys, el repte del sector de la distribució comercial serà saber captar i aprofitar les oportunitats que li brinda el nou entorn normatiu, econòmic, social i tecnològic.

Una de les qüestions claus del sector del comerç serà connectar i empatitzar amb les necessitats dels nous consumidors. Els canvis socials que estan afectant el canvi d'hàbits de compra vénen de la mà de:

    L'envelliment de la població que marcarà el consum en els pròxims anys, posant en valor temes com la salut, les tecnologies que faciliten l'accés al punt de venda o la compra online o la proximitat, entre altres.
    La col·laboració com a filosofia de consum. Constituïx un valor en auge entre els jóvens i anteposa l'ús a la propietat. Este corrent ha propiciat el desenrotllament de negocis d'economia colaborativa en el que el beneficiari és un particular i no un comerciant. És previsible que en els pròxims anys sorgisquen noves oportunitats de negoci colaborativo.
    El consumidor com prescriptor es convertix en l'actor principal del procés de compra compartint opinions sobre els productes que adquirix o la seua experiència de compra.
    Els consumidors sobreconnectats. El 30% de la població són natius digitals, caracteritzats per l'ús de diversos dispositius de forma simultània. Per a ells, el virtual i la realitat són una sola cosa, la qual cosa ha incidit en el mode de consumir, en els horaris de consum i en la percepció dels espais comuns. El punt de venda deixa de ser un lloc d'intercanvi i passa a ser un lloc de trobada on viure experiències.
    Consum responsable. El consumidor cada vegada més conscient de la necessitat preservar el mig en què viu, està adoptant una actitud proactiva i apostant per un consum responsable i sostenible.
    El turista com a consumidor. El turisme constituïx un sector estratègic per a l'economia i ha constituït una de les principals palanques de la recuperació econòmica tant a Espanya com en la Comunitat Valenciana. El turista, més enllà de consumir servicis, cada vegada més s'ha convertit en un turista comprador, especialment en ciutats de grandària mitjana i gran. Constituïx una oportunitat per al comerç, tant de béns ocasionals com de consum quotidià a causa de la importància que continua tenint el turisme de segona residència en la Comunitat Valenciana.

 

Documentació Associada

    Més informació

Tornar