Noticia

13-04-2016  L´EMT tornarà a Moncada

Dos-cents mil valencians es beneficiaran de la tornada del servici de l'EMT a cinc pobles de l'àrea metropolitana de València. Alboraia, Mislata, Moncada Paterna i Vinalesa recuperen en les pròximes setmanes les prestacions que els van ser retallades o eliminades en 2012, quan el Partit Popular va exigir una contraprestació econòmica a estes localitats per l'ús de l'autobús municipal de València. Ara serà la Generalitat la que assumisca de manera provisional este servici, amb una aportació de 400.000 euros per al 2016 que procedix d'una línia de finançament de la Diputació, que s'ha compromés a destinar un milió d'euros per al transport comarcal i per a millorar línies de deficitàries.

El president de la Generalitat, Ximo Puig i el de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, no sols han mediat per a resoldre a un problema que va enfrontar a l'Ajuntament de València amb set municipis comandats per alcaldes socialistes „ als ja mencionats se sumen Xirivella i Burjassot, amb els que s'estudiaran altres acords„, sinó que a més han acabat per aportar el finançament necessari per a restaurar el servici. I és que, ni el cap i casal estava en disposició d'assumir el servici extra „amb una EMT que necessita anualment desenes de milions per a subsistir„, ni els consistoris beneficiats per la iniciativa podien (ni volien) pagar per un servici que fins al 2012 disfrutaven sense penalitzacions.

No cal perdre de vista, no obstant això, que el protocol firmat ahir „la Generalitat ha transferit transitòriament les competències a l'Ajuntament de València per a finançar l'operació„ és provisional i vàlid per al 2016, ja que l'any que ve el transport metropolità es finançarà i es gestionarà a través d'una nova entitat comuna.

Este nou organisme permetrà a València optar al contracte programa de l'Estat, i la subvenció se del qual espera que ronde els 40 milions d'euros. El PP va renunciar fa 14 anys a este contracte programa per qüestions polítiques, privant a l'àrea metropolitana de desenrotllar un model com el que tenen Madrid o Barcelona, on tots els mitjans, tren, tramvia, metro i bus, estan connectats amb un bitllet únic. La capital d'Espanya rep 146 milions actualment, mentres la Ciutat Comtal 98.

«Reparar el que es va trencar»
El president Ximo Puig va destacar en la presentació de l'acord que esta decisió s'emmarca en el nou relat del Consell de «reparació i reconstrucció» de la Comunitat Valenciana ja que esta iniciativa «repara el que es va trencar en 2012». «Reconstruïm un servici social i cívic fonamental per a la recuperació reputacional», va dir el cap del Consell. Així mateix, va remarcar que este acord és «un pas feia avant», encara que va admetre que encara és «el principi d'una història de reconstrucció del nostre país i de la seua regeneració reputacional».

El president de la corporació provincial, Jorge Rodríguez, va insistir per la seua banda en el compromís de la Diputació amb el transport i va destacar que este acord beneficiarà a uns 200.000 usuaris en les cinc localitats.

L'alcalde de València, Joan Ribó, va recordar que amb la recuperació d'este servici de transport se «acaba un parèntesi» que va començar en 2012 ja que ha avançat que estes línies tornaran «al més prompte possible» a funcionar, a l'espera que es pose en marxa l'Agència Metropolitana de Transport.

L'alcalde de Mislata, Carlos Fernández „que va liderar la rebel·lió dels alcaldes socialistes, va parlar en representació dels cinc municipis afectats, i va destacar que després d'anys sense servici, les línies de l'EMT «tornaran als seus municipis». «Hui podem dir que este problema bàsic, originat per l'anterior govern valencià del PP, està solucionat», va manifestar.

Mentrestant, la consellera d'Obres Públiques, María José Salvador, va explicar que ja es treballa en una solució «estructural i definitiva» per a millorar la connectivitat de més d'un milió i mig de persones dels 60 municipis de l'àrea metropolitana.

A la reunió van assistir també els primers edils de Paterna (Juan Antonio Sagredo), Moncada (Amparo Orts), Alboraia (Miguel Chavarría), Vinalesa (Julio Martínez Blat), a més del regidor de Mobilitat Sostenible de València, Giuseppe Grezzi, i el gerent de l'EMT, Josep Enric García.

La veu discordant ahir la va posar la diputada provincial popular en la Diputació de València Mari Carmen Contelles, qui no va tindre embuts a criticar Jorge Rodríguez, a l'acusar-li d'estar «reduint el paper de la Diputació al d'una mera sucursal bancària de la Generalitat». «Estem enfront d'un perillós precedent si els diners de tots els municipis de la província ha de resoldre el que el senyor Ribó no ha sabut gestionar», manifestava mentres reclamava al Consell «col·laboració recíproca».

Text: Levante EMV

Tornar