Noticia

16-10-2017  Moncada teix el seu museu de la fàbrica de la seda

Moncada està vestint ja el seu futur Museu de la Fàbrica de la Seda. Després d'un laboriós treball d'inventariat i restauració que ha durat anys, l'Ajuntament està a punt de sol·licitar el reconeixement de la col·lecció museística a la Conselleria de Cultura, el pas decisiu que transformarà la factoria en un museu viu únic.

Els fons de la fàbrica Garín consten de més de 7.000 peces entre teles, esbossos originals en paper, dibuixos policroms, patrons, cartons i una impressionant maquinària industrial en perfecte estat. Els onze telers Jacquard del segle XIX permetran als visitants conéixer una fàbrica en ple funcionament, dins d'un museu, en un espai exclusiu en el seu gènere.

Moltes altres màquines associades a la producció se sumen a este llegat, en perfecte estat de conservació, gràcies a l'activitat de l'empresa Garín 1820.

En els últims nou mesos l'Ajuntament de Moncada, que va adquirir les instal·lacions en 2013, ha dut a terme, amb ajuda del Patronat Provincial de Turisme, el projecte d'equipament de la direcció ténica i l'arxiu documental del museu per a dotar-lo d'infraestructures que han permés guardar informatitzat l'inventari de materials, instal·lar «un laboratori perfectament equipat i armaris compactes on emmagatzemar adequadament una part del fons tèxtil, que fins al moment no havia sigut possible guardar», explica Josep María Burriel, coordinador d'Espais Museogràfics de Moncada. Un magatzem de teixits i patrons atresora espolins, velluts i peces úniques. La fàbrica va exportar per tot el món les seues creacions. Les seues produccions es conserven en Patrimoni Nacional, la catedral de Santiago de Compostel·la i fins en el Vaticà.

El futur Museu de la Fàbrica de la Seda de Moncada estarà ubicat en dos edificis contigus del carrer Ramón de Villarroya, u és una antiga nau industrial de mitjan del XIX i un segon que es correspon amb una casa-xalet dels anys 20 del segle XX construïda en un extrem de l'esmentada nau.

«Hem invertit 105.000 euros en la coberta de la fàbrica, espai absolutament necessari per al museu, que albergarà la primera fase del recorregut, on podrem trobar peces del material inventariat i maquinària de l'època, com a telers», explica l'alcaldessa, Amparo Orts.

Una altra inversió de 100.000 euros ha permés organitzar el que serà el centre neuràlgic del museu, oficines, magatzem, arxiu documental i sala d'estudi del material, «tot això climatitzat per a conservar en òptimes condicions de temperatura i humitat tot el patrimoni». «Subvencions de Diputació han fet possible estos avanços i confiem a mantindre el seu suport per a aconseguir que el nostre museu siga prompte una realitat». Una altra part de la visita reflectirà «la memòria històrica amb imatges de totes i cada una de les treballadores i treballadors que van fer una grandíssima labor».

Font: Levante EMV

Tornar