Noticia

06-10-2017  SANT DONIS ARRIBA ALS FORNS

La tradició de la “mocaorà” consistix en el fet que l'home regale a la dona dolça fets amb massapà que representen les distintes fruites i hortalisses de l'horta de València, embolicats en un mocador (“mocador” en valencià) que dóna nom a este costum. Una tradició molt relacionada amb la gastronomia de València.

La “mocaorà” es regala el dia de Sant Donís, patró dels enamorats valencians, que coincidix amb el 9 d'octubre, el Dia de la Comunitat Valenciana. Esta tradició es practica sobretot en la ciutat de València i contornada.

La història de la “mocaorà” es remunta al segle XVIII, i està molt relacionada amb la història de la festa del 9 d'octubre. Quan els decrets de Nova Planta van prohibir festejar l'entrada de Jaume I a València el 9 d'octubre, els confiters de València van crear dolços amb la forma dels petards prohibits, els cridats “piulets i tronadors“. Junt amb ells es van fabricar també fruites i hortalisses de massapà, en referència a la fertilitat de l'horta valenciana i també a les hortalisses que els moros van regalar a l'esposa de Jaume I, la reina Senyora Violant d'Hongria. Estos massapans s'embolicaven en un mocador i es regalaven a la dona amada, i este costum ha romàs fins hui.

En l'actualitat, els pastissers valencians es preparen a fons per a este dia i cuinen milers de figuretes de massapà; es calcula que s'empren més de 70.000 quilos de massapà per a elaborar unes 200.000 “mocadoraes”

Font: Love València

Tornar