Noticia

19-02-2018  Higiene en Venda no Sedentaria

La guia és un document d'autocontrol per a complir els requisits d'higiene necessaris en carpes, parades o vehicles de venda ambulant

REDACCIÓ

La directora general de Salut Pública, Ana María García, ha presentat a Castelló la nova 'Guia de pràctiques correctes d'higiene per a la venda i preparació d'aliments en mercats no sedentaris', elaborada en col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i províncies (FVMP).

La Guia s'ha presentat en el Centre de Turisme de Castelló amb ponents de la Direcció General de Salut Pública i de la FVMP, que han explicat les característiques de la nova publicació i han respost a les preguntes plantejades pels assistents. La Guia es presentarà també a Alacant (20 febrer) i en València (27 febrer).

L'eficàcia en la protecció de la salut, i, específicament, en la protecció del dret a consumir aliments segurs i saludables, està íntimament relacionada amb l'esforç de coordinació i cooperació entre òrgans de l'administració amb competències en esta matèria.

La finalitat de la Guia és proporcionar als titulars dels llocs de venda no sedentaris (carpes o parades, i vehicles de venda ambulant) un document d'autocontrol que permeta complir amb els requisits d'higiene necessaris per a aconseguir un alt grau de seguretat en els aliments que comercialitzen.

Igualment el document pretén servir de referència i facilitar als ajuntaments la informació necessària sobre els requisits generals i d'ubicació d'este tipus de mercats així com dels requisits específics que han de complir els venedors, per a garantir el compliment de la normativa alimentària vigent.

Una guia amb 8 grans blocs

La Guia s'estructura en 8 blocs temàtics que comencen amb els requisits generals que han de complir els emplaçaments, instal·lacions, equips, utensilis dels llocs de venda dedicats al subministrament d'aliments en venda no sedentària. La Guia establix les condicions higiènic sanitàries generals sobre la ubicació i els llocs de venda. Destaca que han de complir les normes de general compliment, així com les establides en l'ordenança municipal. Les condicions es compliran sempre, independentment que la venda es realitze en una instal·lació desmuntable (carpes, parades...), com per mitjà de vehicles de venda ambulant.

El segon apartat està dedicat als prerequisits d'higiene que inclouen el control d'aigua, de la neteja i desinfecció, control de matèries primeres, de residus, així com el control de la cadena de fred.

El manteniment d'unes bones pràctiques d'higiene i manipulació al llarg de la cadena alimentària és fonamental per a garantir la seguretat dels productes. Per eixa raó, la Guia dedica un bloc temàtic a les bones pràctiques d'higiene i manipulació d'aliments. És fonamental que el manipulador del producte mantinga una correcta higiene personal per a evitar ser un focus de contaminació per als aliments. A més, totes les persones que manipulen productes alimentaris han de tindre formació en qüestions d'higiene alimentària.

Control d'al·lèrgens

Així mateix la Guia presta especial atenció al control dels al·lèrgens, ja que la ingestió de certs aliments pot provocar reaccions adverses en un xicotet percentatge de la població. Per a evitar estes situacions és imprescindible que en la informació que arriba al consumidor estiguen clarament identificats els al·lèrgens i els seus derivats per a previndre sobre el seu consum.

La majoria de les reaccions adverses són de tipus al·lèrgic o intoleràncies alimentàries. Per això bressolat el producte elaborat porte entre els seus ingredients un al·lergen, ha d'informar-se el consumidor en l'etiquetatge. Alguns exemples d'al·lèrgens són: cereals que contenen gluten, ous, llet, crustacis i mol·luscos, peix, soja, cacauets o sèsam.

D'altra banda, per a evitar la presència d'al·lèrgens en aliments que no els contenen, és imprescindible tindre en compte el risc de contaminació encreuada, és a dir, la possibilitat que un aliment (en la composició del qual no s'inclou este al·lergen) es contamine per estar en contacte de forma no intencionada amb un al·lergen o traça del mateix.

Informació al consumidor i etiquetatge

La venda no sedentària de productes alimentaris es realitza de distintes formes depenent de la naturalesa dels productes. La Guia resumix la informació obligatòria i etiquetes que han d'incloure tant els productes envasats com els productes no envasaments.

El document descriu també els requisits higiènic sanitaris específics per a distints productes com a mel, ous, caragols, saladures, productes carnis, llet i productes lactis, fruites seques i llegums, confitats (olives, cogombrets, etc.) i espècies.

Venda de productes ecològics

En el mercat es poden vendre productes ecològics envasaments i etiquetatges llestos per al consumidor final, elaborats per empreses controlades i certificades. El Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana és l'autoritat de control i certificació, organisme públic que inspecciona i certifica els productes ecològics en la Comunitat Valenciana.

Tal com destaca la Guia, un agricultor o elaborador exclusiu de productes ecològics, controlat i certificat per la CAEV, pot vendre en el mercat la seua pròpia producció. A més, estos productors o elaboradors disposen d'un certificat emés per la CAEV que ha d'estar visible per al consumidor en el lloc de venda.

Finalment, la Guia destaca els requisits relatius a la documentació i control dels mercats per part dels ajuntaments ja que cada consistori ha de regular per mitjà d'ordenança municipal la venda no sedentària en el seu terme municipal, d'acord amb la legislació vigent.

Presentació de la Guia a Alacant i València

La 'Guia de pràctiques correctes d'higiene per a la venda i preparació d'aliments en mercats no sedentaris' es presentarà el 20 de febrer a Alacant (Saló d'Actes de l'Edifici Municipal Puerta Ferrisa) i el 27 de febrer el València (Saló d'Actes de la Direcció General de Salut Pública).

L'assistència al curs de presentació és gratuïta i inclou la documentació. En cas de necessitar certificat d'assistència, es notificarà a l'organització.

La Guia està disponible en l'enllaç següent: http://publicaciones.Sant.Gva.es/publicacions/documents/V-3244-2017_C_web.pdf

Font: EL PERIÒDIC D'ACÍ

Tornar